skip to Main Content

Wat is een (tand)implantaat?

Een tandimplantaat is een soort schroefje, gemaakt van titanium, dat het lichaam gemakkelijk accepteert. Een tandimplantaat is een permanente vervanging van de tandwortel en wordt in de kaak aangebracht. Hierop wordt een kunstelement (bijvoorbeeld een kroon of brug of een kunstgebit) geplaatst. In enkele maanden vormt zich nieuw botweefsel en tandvlees om het schroefje en is het tandimplantaat net zo stevig verankerd als een natuurlijke tandwortel.

Een tandimplantaat is een functionele én blijvende oplossing. Tanden en kiezen op implantaten zijn niet van echt te onderscheiden. Een tandimplantaat met een kroon, brug of kunstgebit voelt aan als uw eigen tanden. Titanium tandimplantaten kunnen tientallen jaren mee gaan, maar daarbij speelt het onderhoud wel een grote rol!

Wanneer zijn tandimplantaten een goede oplossing?

Als u één of meerdere tanden of kiezen mist, kunnen kronen en bruggen op basis van tandimplantaten een structurele oplossing bieden. Maar ook een klikgebit of volledig vast gebit (all-on-4) op implantaten is mogelijk.

Het plaatsen van tandimplantaten

Het plaatsen van implantaten is een relatief kleine en pijnloze ingreep, welke wordt uitgevoerd door de tandarts/implantoloog. Een implantaat kan onder plaatselijke verdoving in de kaak worden geplaatst. Deze relatief eenvoudige ingreep is ook op oudere leeftijd prima mogelijk. Na 6 tot 12 weken zitten de tandimplantaten stevig vast in het kaakbot en kan de laatste stap worden gezet. In de tussentijd kunt u met een kleine aanpassing uw eigen kunstgebit blijven dragen. U hoeft dus tijdens de “vastgroeifase” zeker niet tandeloos rond te lopen!

Na 6 tot 12 weken zitten uw implantaten stevig in het kaakbot vast, en kan er een kroon, brug, kunstgebit of klikgebit op worden gezet. Uw nieuwe tanden of kiezen worden in ons eigen tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor hebben we een afdruk van uw kaken of gebit nodig. In deze afdruk -waarop de positie van uw implantaten zichtbaar is- wordt gips gegoten. Na uitharding van dit gipsen model kan onze tandtechnicus een kroon, brug, prothese of klikgebit op maat maken.

Voorwaarden voor het plaatsen van tandimplantaten:

  • Tandimplantaten kunnen in principe vanaf 18 jaar (wanneer het kaakbot is uitgegroeid) geplaatst worden;
  • Er dient voldoende kaakbot aanwezig te zijn.

tandimplantaten

Back To Top