skip to Main Content

Kunstgebit

Een gebitsprothese (traditioneel kunstgebit) is een uitneembare vervanging voor ontbrekende tanden en kiezen. Naast een volledige prothese, oftewel een kunstgebit, is een gedeeltelijke prothese (een plaatje of frameprothese) ook mogelijk. Welke soort voor u het meest geschikt is, hangt af van het aantal tanden dat er bij u ontbreekt.

Volledige prothese

Bij een volledige prothese wordt een kunsthars boog met tanden over het tandvlees in de boven en/of onderkaak geplaatst. Een kunstgebit in de bovenkaak heeft een gehemelteplaat, terwijl een kunstgebit in de onderkaak de vorm van een hoefijzer heeft.

Gedeeltelijke prothese

Een gedeeltelijke prothese (plaatje) bestaat uit een plaatje van kunsthars dat aan uw bestaande tanden en kiezen wordt vastgemaakt. Een comfortabeler alternatief is de uitneembare frameprothese. Deze rust op een metalen frame dat met behulp van kleine ankertjes op uw bestaande tanden en kiezen wordt vastgeklikt. Soms zijn enkele kronen op natuurlijke tanden nodig die dienen als verankering voor de prothese.

Wennen aan een kunstgebit

Op basis van een afdruk van uw kaken maakt onze prothese technicus een prothese op maat. Hoewel de huidige prothesen een stuk comfortabeler zijn dan vroeger, kan het even duren voordat u hieraan gewend bent. Een kunstgebit voelt vaak nooit helemaal hetzelfde als uw eigen tanden. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw nieuwe kunstgebit in houdt en er meteen mee probeert te praten en te eten. In geval van pijn kunnen we uw kunstgebit aanpassen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit, hiermee komt eventuele garantie te vervallen.

Alternatieven voor losse, uitneembare protheses

Omdat een kaak zonder tanden en kiezen bij het ouder worden slinkt, kan een kunstgebit los gaan zitten. Hierdoor wordt kauwen en praten moeilijker en kan tandvlees geïrriteerd raken of pijn doen. Ook kunnen uw wangen gaan invallen bij een slinkende kaak, waardoor u er ouder uit ziet.
Een klikgebit is dan een comfortabele en functionele oplossing voor uw klachten. Daarnaast is ook een volledig vaste prothese op implantaten mogelijk.
Meer weten over de kunstgebit mogelijkheden of over een kunstgebit reparatie? Neemt u dan gerust geheel vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn gevestigd in Baarle-Nassau en Breda.
Back To Top